Λίγο	 πριν… τη «Βραδιά Ερευνητή 2015» στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Λίγο πριν… τη «Βραδιά Ερευνητή 2015» στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

11 Σεπ
813
Views

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2015, οι ερευνητές του ΕΙΕ και οι συνεργάτες τους με τρόπο πρωτότυπο, ελκυστικό και κατανοητό «μιλούν» για τη σπουδαιότητα της έρευνας στην καθημερινή μας ζωή, στα υλικά και την τεχνολογία του παρελθόντος και του μέλλοντος.

Στόχος της συμμετοχής του ΕΙΕ είναι η ανάδειξη της συνύπαρξης των θετικών και ανθρωπιστικών επιστημών. Ως το μόνο ερευνητικό κέντρο της χώρας που διεξάγει έρευνα αιχμής καλύπτοντας ένα ευρύτατο φάσμα των επιστημών, το ΕΙΕ θα προβάλει πώς οι ερευνητές του μπορούν να δώσουν ένα ή περισσότερα “χρώματα” στην έρευνά τους ανάλογα με το αν προέρχονται από τις θετικές ή τις ανθρωπιστικές επιστήμες.

Αφετηρία της νέας αυτής διαδρομής η πολιτεία της επιστήμης, “CIVITAS SCIENTIAE”. Οι επισκέπτες μαζί με τους ερευνητές του ΕΙΕ: θα ξεδιπλώσουν την ιστορία μέσα από τα νομίσματα, θα ταξιδέψουν στον χρόνο για να ανακαλύψουν τις πιο «πετυχημένες» συνταγές του αλχημιστή, θα γίνουν και οι ίδιοι ερευνητές, λύνοντας “τον γρίφο” των τροφίμων, θα δώσουν χρώμα στον ήχο και θα αποτυπώσουν σε graffiti τη γνώση που θα αποκομίσουν γιορτάζοντας το έτος φωτός.

Η εκδήλωση (από τις 18.00 μέχρι τις 22.00) απευθύνεται κυρίως σε μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς, αλλά και στο ευρύτερο κοινό. Στόχος της προκαταρκτικής αυτής εκδήλωσης είναι η ανάδειξη της ερευνητικής σκέψης ως εργαλείο μάθησης, δημιουργίας και εφευρετικότητας.

Mια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα δράση με τίτλο “Graffiti και Επιστήμη” θα πραγματοποιηθεί στον εξωτερικό κήπο του Ιδρύματος.Πώς μπορούμε να Ζωγραφίσουμε την επιστήμη με φαντασία και χρώματα!

Το Stigma Lab μαζί με τους καλλιτέχνες της Stigma Squad συμμετέχουν στην εκδήλωση και “ζωγραφίζουν” μαζί με το κοινό, καθοδηγώντας τους “νέους” να αποτυπώσουν τις εντυπώσεις τους από την εκδήλωση καθώς και τις επιστημονικές “ανησυχίες” και “αναζητήσεις” τους μέσα από ένα άλλο είδος γραφής και έκφρασης (απαιτείται προκράτηση θέσης).

H Βραδιά του Ερευνητή είναι μια γιορτή για την επιστήμη και την έρευνα, η οποία διοργανώνεται κάθε χρόνο, την τελευταία Παρασκευή του Σεπτεμβρίου σε περισσότερες από 300 πόλεις που βρίσκονται σε 24 Ευρωπαϊκές και γείτονες χώρες. Οι εκδηλώσεις υποστηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο των Marie Skłodowska-Curie Actions, που αποτελούν μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό -μεταξύ άλλων- την προώθηση του Επαγγέλματος του Ερευνητή στην Ευρώπη.

Το 2015, η Βραδιά Ερευνητή γιορτάζει 10 χρόνια ζωής! Στις 25 Σεπτεμβρίου 2015, σε οκτώ πόλεις σε όλη την Ελλάδα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Τρίκαλα, Κόρινθο, Πύλο, Ρόδο και Ηράκλειο θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις με σύνθημα: «Η Επιστήμη και η Έρευνα για ένα καλύτερο μέλλον!» Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος.

 

Φωτογραφίες

Λίγο πριν… τη «Βραδιά Ερευνητή 2015» στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών