Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) -επιστημονική εγκατάσταση εθνικής χρήσης στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, με θεσμικό ρόλο τη συλλογή, οργάνωση και διάχυση της επιστημονικής και τεχνολογικής πληροφορίας- παρουσιάζει τον δικτυακό τόπο media.ekt.gr, ο οποίος φιλοξενεί πλούσιο πολυμεσικό υλικό (βίντεο και φωτογραφίες) που το ΕΚΤ συγκεντρώνει, τεκμηριώνει και οργανώνει στο πλαίσιο των δράσεων του.

Σκοπός του mediaΕΚΤ είναι να συγκεντρώνει και να προβάλει έγκριτο επιστημονικό και πολιτιστικό περιεχόμενο και να συμβάλει στον πνευματικό διάλογο της χώρας, μέσω της αξιοποίησης έγκριτου οποτικοακουαστικού περιεχομένου σε μια εύχρηστη πλατφόρμα, που εξυπηρετεί από τον πιο απλό χρήστη μέχρι τον πιο απαιτητικό επιστήμονα ή ερευνητή.

Συγκεκριμένα το mediaEKT συγκεντρώνει πλήθος πολυμεσικού υλικού το οποίο αποτελείται κυρίως από βίντεο και φωτογραφίες εκδηλώσεων & συνεδρίων σε ένα ευρύ φάσμα τομέων Επιστήμης, Τεχνολογίας, Πολιτισμού, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας.

Επίσης, περιλαμβάνονται βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις με σημαντικούς εκπροσώπους της ελληνικής και διεθνούς επιστημονικής και επιχειρηματικής κοινότητας, αλλά και με στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλων διεθνών οργανισμών.

Παράλληλα, στο mediaEKT, o επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει σε απευθείας μετάδοση σημαντικές εκδηλώσεις, συνέδρια, ημερίδες που πραγματοποιούνται, κατά κύριο λόγο, στο ΕΙΕ. Η ζωντανή μετάδοση μέσω Διαδικτύου πραγματοποιείται από το ΕΚΤ μέσω της σύγχρονης δικτυακής υποδομής που διαθέτει.

Το mediaEKT ενισχύει τον ρόλο του ΕΚΤ ως κομβικό σημείο στη ροή της επιστημονικής και τεχνολογικής πληροφόρησης προς την επιστημονική, ερευνητική, εκπαιδευτική και επιχειρηματική κοινότητα της Ελλάδας.

Πρόθεση του ΕΚΤ είναι, σε επόμενη φάση, να παρέχει τη δυνατότητα σε έγκριτους φορείς επιστήμης και πολιτισμού να προβάλλουν το πολυμεσικό περιεχόμενο τους μέσα από την πλατφόρμα του mediaEKT.

Στην παρούσα στιγμή, το mediaEKT βρίσκεται υπό ανάπτυξη. Ο ιστοχώρος σταδιακά θα υπόκειται σε αλλαγές με γνώμονα τη βελτίωση και την καλύτερη λειτουργικότητά του, ενώ ταυτόχρονα θα προστίθεται περισσότερο οπτικοακουστικό περιεχόμενο από παλαιότερες εκδηλώσεις και αρχειακό υλικό του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης. Η ομάδα ανάπτυξης είναι ανοιχτή σε σχόλια επί του ιστοχώρου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο ekt@ekt.gr.

Leave a Reply